Om Gdansk

 

Gdansk smukkeste by i Europa
Gdansk er nomineret til at være den smukkeste by i hele Europa
 
 

Du kan se mere om Gdansk på G-dansk.dk 

Gdansk er i en kolosal udvikling og deres niveau stiger højere end de fleste steder i Danmark. Gdansk er det sted i Polen hvor de velhavende polakker tager hen om sommeren. Sopot i den nordlige del af 3 byen er Polens mest exclusive sted. Men priserne er stadig under halv pris i forhold til Danmark. Ikke overraskende Gdansk er nomineret som en af de 3 største turist destinationer i Europa. Se det med dine egne øjne og oplev dette helt unikke sted.  

OM GDANSK

Gdansk har meget mere at tilbyde end andre steder i Polen som Stettin osv. Vælger man en tur til Gdansk med Tandlæge besøg eller andet vil man få en oplevelse udover det sædvanlige i denne smukke by som rummer charme, kultur, natteliv, shopping, spa, strand, vand og en særdeles markant historie. Centrum for historie Gdansk har gentagne gange i historien spillet en afgørende rolle for udviklingen i Europa. Det var på Westerplatte ud for Gdansk, at Anden Verdenskrig begyndte. Fra den gamle bydel i Gdansk kan man sejle med et sørøverskib – der tilbyder fuld forplejning – ud til Westerplatte, eller man kan vælge en af de ordinære turbåde, hvis man ikke er til live-musik, børn med sørøver pistoler eller rusten bægerklang. Vil man være mere landfast, er der også både taxa og busser ud til det historiske sted, hvor polakkerne heroisk kæmpede en ulig kamp mod tyskerne i forsvaret af Polen. I løbet af i år åbner formentlig også verdens største museum for Anden Verdenskrig i byen tæt på den gamle bydel, men åbningen er flere gange blevet udsat.
Lech Walesas Gdansk Gdansk er også verdensberømt for Lech Walesa, elektrikeren der stod i spidsen for en strejke på byens skibsværft i 1980, som var det første succesfulde oprør mod kommunismen og Sovjetunionen. Ni år senere fik polakkerne sin frihed, efter 50 års besættelse – fra Anden Verdenskrigs start og frem til juni 1989. Det blev begyndelsen på ende for kommunismen i Europa og Sovjetunionen. Historien om strejkelederen Lech Walesa, manden der blev sit lands præsident og modtager af Nobels Fredspris – og leder af Polens folkelige oprør under Solidarnosc-navnet – kan opleves til alle sansers gunst i det nye European Solidarnosc Center (2014), der er bygget ud for det historiske skibsværft. Den store røde rustne bygning rummer cafeer, restauranter, konferencelokaler, bibliotek og meget andet, og en utrolig spændende udstilling, der bare skal ses. Og på en heldig dag kan man få et glimt af 71-årige Lech Walesa der har kontor i centret, og som stadig arbejder for demokrati i Europa – og han har travlt, siger han til polennu.dk’s udsendte. Polens nyere historie blev skrevet i Gdansk, og det er man heller ikke i tvivl om efter at have besøgt Solidarnosc udstillingen, hvor man også får en større forståelse for spillet mellem USA og Sovjetunionen under den Kolde Krig. Et sted der bare skal opleves. Gamle bydel og havnefronten Efter det historiske og storpolitiske vingesus foran skibsværftet, går vi gennem den hyggelige hovedgade i gamle bydel. Her kommer man nemt til at tænke på, hvordan det dog er lykkedes polakkerne at genopbygge Gdansk så imponerende efter Anden Verdenskrigs ødelæggelser. De historiske bygninger fremstår som var de århundreder gamle og særdeles velholdte. Ikke mindre end 80 procent af Gdansk blev jævnet med jorden under Anden Verdenskrig, men det opdager man i dag kun på byens museum eller på de gamle plakater. De smukke bygninger pryder hele vejen på hovedgaden, og vi kommer forbi Neptun-springvandet, som er et godt og centralt mødested, når man er flere på tur med forskellige interesser. Selv om vi befinder os blandt gamle og smukke bygninger, så møder vi moderne restauranter, cafeer og specialbutikker hele vejen. Og det fortsætter. For enden af hovedgaden, som er en gågade, er der et meget charmerende og hyggeligt havnekvarter, der er spækket med spændende cafeer og restauranter med hver sit helt eget speciale. Trafikken i havnen ved den gamle bydel er mest forbeholdt fritids- og lystbåde samt turist- og rute både.
Hotel Gdansk I passende gåafstand fra havnefronten, og på den anden siden af kanalen, ligger et af byens mest spændende hoteller; det 4-stjernede Hotel Gdansk. Hotellet har som det eneste hotel i byen lov til at bruge bynavnet Gdansk i sit navn, og den fineste suite på hotellet hedder da også Lech Walesa Suite. Den eksklusive luksuslejlighed er godkendt personligt af den tidligere præsident, og selv sengens længde er tilpasset Lech Walesas højde. Suiten kan lejes af alle, og alt efter sæson til en pris man kan betale sig fra. Hotel Gdansk er faktisk to sammenhængende hoteller. Den ene del kaldes for det gamle kornlager (2008), som har en utrolig og særpræget mondæn indretning med alle tænkelige fornødenheder, mens den anden del er den nye maritime (2012) som også rummer et moderne konferencecenter et skønt spa-og wellness center i en klasse for sig. I værelserne på kornlageret bliver man ført tilbage i tiden, mens man i den maritime del får følelsen af at være ombord på en super moderne yacht, der ikke vipper. Selv om hotellet har cirka hundrede værelser, så er ikke to af dem ens i indretning, farvevalg eller størrelse.
Polens bedste øl Hotel Gdansk har en stor veldækket morgenbuffet med en a la carte æggekok, der sikre at man får sin helt egen sammensatte omelet eller andet. Der er også en god restaurant til frokosten og aftensmaden, hvor maden bliver krydret med livemusik og højt humør. Om sommeren bydes der også på udendørsservering med udsigt til lystbådehavnen og nattelivet i den gamle bydel. Men hotellet har også sit eget bryggeri – og det er ikke bare et hvilket som helst bryggeri, men Polens bedste makrobryggeri. Stedet har vundet titlen to år i træk. Øllet er da også brygget ud fra alle håndværkets forskrifter, og udover at gøre gæsterne glade, så er Brovarian’s øl kendt ud over Gdansk og Polens grænser. Mange gæster har alene valgt Hotel Gdansk på grund af øllet i kælderen.   FC Barcelona base Til gengæld er det næppe øllet, men måske nærmere det høje serviceniveau – eller pigerne i spa- og wellness afdelingen – der har fået det spanske fodboldlandshold og FC Barcelona til gentagne gange at vælge hotellet – også DR Sportens Andreas Kraul har boet der flere gange. Ud over at have en Lech Walesa Suiten har Hotel Gdansk også en Lionel Messi Suite. Her bor verdensstjernen når han er i Gdansk, og når han ikke er der, lejes den ud til gæster som gerne vil dele seng med en af verdens bedste fodboldspiller. Hotel Gdansk er på alle måder et besøg værd, selv om høj standard og ekstrem god service, langt fra er noget særsyn fra personalet på hotellerne og restauranterne i Gdansk området.   Sopot strand og nat Er man til sol og strand, så er der ikke langt til den populære badeby Sopot. Der kan man komme til fra Gdansk i taxa eller tog på under en halv time. Ud over en dejlig bred sandstrand og mange muligheder for afslapning, så finder man også Europas længste badebro i badebyen, der i mange år har været et eksklusivt ferieparadis for fornemme badegæster fra hele verden   Next time Der er ikke plads til at nævne alt det, der er værd at opleve i Gdansk – eller i Trebyen. Men når man står i Lech Walesa Airport i Gdansk og er på vej hjem til Danmark, så er man overbevist om, at Gdansk er et sted man kommer tilbage til. Ikke alene på grund af de gæstfrie og venlige polakker, men også på grund af de alle de ting man ikke nåede… Fly og færge: Man kan flyve med Wizz Air til Gdansk fra Billund i Danmark og fra Malmø i Sverige, hvortil der er bus fra Københavns Hovedbanegård. Man kan flyve direkte med SAS fra København til Gdansk. Der går færge fra Linham i Sverige til Gdynia nord for Gdansk.