Gode råd ved tandlæge rejser til udlandet. Få nogle gode tips ved din tandbehandling hvis du overvejer at spare penge og få det udført i Polen, Ungarn eller Tyrkiet osv.

De fleste kommer til et tidspunkt i livet hvor man skal have lavet en større tandbehandling. Man har sikkert været hos sin egen tandlæge og er ved at falde af stolen pga. de høje priser på tandlæge i Skandinavien som Danmark, Norge eller Island osv. Man overvejer skal jeg få det lavet i udlandet?

Kan det svare sig med tandbehandling i udlandet?

Er det sikkert og trygt?

Hvad med garanti på tandbehandling i udlandet?

Hvad med tilskud sygesikring?

Hvad med ophold og transport?

Alle disse spørgsmål vil jeg prøve at besvare i dette indlæg.

Kan det svare sig med tandbehandling i udlandet?

Ja der er mange penge at spare at få lavet tænder i udlandet i forhold til Skandinaviske tandlæge priser.

De generelle priser på tandbehandling i Polen, Ungarn samt Tyrkiet ligger nogenlunde på samme niveau. Man får tilskud hvis man er medlem af sygesikring Danmark så forskel på prisen vil være betydelig mere bekostelig uden for EU. Der er ikke den store forskel på priserne uden tilskud. Det man skal kigge på er om det er et troværdigt sted med høj kvalitet og service samt omkostninger på transport udgifter og ophold samt transport tid (Afstand).

Man skal også kigge på om det kan svare sig at tage til udlandet og få lavet tænder. Ved små tandbehandlinger kan det sjældent svare sig medmindre man ønsker en lille ferie samtidig.

Tommelfinger regel er mindst at skulle have lavet for 10.000 Dkk i udlandet før det kan svare sig. Da du skal medregne transport samt ophold osv.

Det vil svare til at din egen tandlæge i Danmark har givet dig en pris på 20.000 – 30.000 dkk for din tandbehandling hvis den blev lavet herhjemme i Danmark. Man sparer typisk fra 50% til 80%. Lad os tage et eksempel. Du har fået en pris i Danmark ved en dansk tandlæge på 35.000 dkk. Du kan få det lavet i udlandet til 15.000 Dkk og rejsen 1 uge med transport ca 2500 Dkk. Så har du jo stadig sparet 17.500 Dkk. Lad os antage du skal have 2 besøg så er der stadig sparet 15.000 Dkk. Før et evt tilskud fra Sygesikring Danmark samt regionen. Når du kigger priser så lad være med at tage det billigste af det billigste. Gå ikke efter at spare 200-300 Dkk pr. tandkrone. Gå efter kvalitet det er dine tænder som gerne skulle holde længe.

Er det sikkert og trygt?

Ja det er sikkert og trygt men der er selvfølgelig også dårlige og dygtige tandlæger i udlandet som de også findes i Danmark. Men efter som tandbehandling er meget mere bekosteligt i Danmark tager mange til udlandet og får lavet de store tandbehandlinger hvor de store penge er at spare hvilket jo i mange tilfælde giver de udenlandske tandlæger og tand kirurger den fordel med større erfaring på de mere advancerede tandbehandlinger. Så den skrøne med at tandlæger i udlandet ikke er dygtige er helt forkert – tvært imod vil jeg sige de er mere dygtige og kompetente i de fleste tilfælde men det afhænger jo igen hvilken tandklinik man vælger i udlandet. Holder man sig inden for EU er tandlæger underlagt lovgivning regler som skal overholdes. Polen og Ungarn er under EU. Tyrkiet er ikke. De fleste anerkendte tandklinikker taler engelsk eller er der som regel en dansk tolk tilknyttet hvis det er nødvendigt. Disse ting burde man også tjekke inden afrejse hvis man ikke taler engelsk.

Lidt research inden en afrejse og bestilling vil jeg anbefale – tjek saglige anmeldelser af den pågældende tandklinik eller aktør. Undgå video anmeldelser udført af den pågældende klinik da de oftest er instrueret(Reklame film). Det er jo som regel ikke utilfredse patienter som bliver brugt i disse videoer. Forhør dig rundt omkring om nogle kender og har erfaringer med den pågældende Tandklinik osv. Ring til den pågældende klinik/aktør og tal med dem om processen og konceptet. Tjek om det er en klinik der er vant til at behandle Skandinaviske patienter og som er anerkendt. Jeg anbefaler samtidig tandklinikken har laboratorium under samme tag. De fleste tandlæger får lavet deres tandkroner proteser osv på et eksternt laboratorium hvilket tager længere tid typisk op til 14 dage. Når tandklinikken har laboratorium under samme tag går det meget hurtigere 3-4 dage fra aftryk samt tørretid. Samtidig er tandteknikeren i samme hus og involveres i processen med tandlægen så man får de mest astæstiske tandkroner som passer til den enkelte patients ansigt. Samtidig kan det i mange tilfælde spare en extra rejse at tandklinikken har laboratorium under samme tag så, det er meget væsentligt man tager højde for dette.

Hvad med garanti på tandbehandling i udlandet?

Garanti er op til den enkelte klinik. Selvom en klinik skriver de giver 10-15 års garanti er det vigtigt med definationen af garantien. Hvis du går regelmæssig til eftersyn og holder en god mund hygiejne holder en garanti. Men det er klart ingen giver en garanti hvis man ikke passer sine tænder. Det svarer til du køber en bil hos en bilforhandler og lige efter kører ind i en lygtepæl det er der ingen bilforhandler som vil dække under garanti. Det der er vigtigt er at bruge en tandklinik som står inde for et godt resultat og samtidig vil yde en god service også hvis der sker noget efter din tandbehandling er færdigbehandlet. Tal med din tandklinik i udlandet hvordan du skal forholde dig. Hvis det er en anerkendt klinik vil man gå langt for sine patienter vedr. garanti inden for rimelighedens grænser naturligvis.

Hvad med tilskud sygesikring?

Så længe du holder dig inden for EU som foreksempelt Polen får du det samme tilskud som var det i Danmark. Du får tilskud fra Sygesikring Danmark hvis du er medlem. Du får også tilskud fra din region. Når du går til en dansk tandlæge for du tilskuddet fratrukket eller de indberetter. Ved tandlægebehandling i udlandet er processen bare du selv sender din udleverede fakturakopi ind via Borger.dk. Så sker udbetalingen umiddelbart efterfølgende. Så det er ganske simpelt og problem frit.

Hvad med ophold og transport er det bøvlet?

Nej ikke hvis du vælger det koncept som passer bedst til dig. Jeg anbefaler man finder en tandklinik hvor man bor lige i nærheden da det vil gøre det betydeligt mere komfortabelt. Så du ikke skal køres rundt i en fremmed by hvor man knap kan læse gadeskiltene eller skal til og med taxa hver dag når man skal på tandklinikken. Efter en dag i tandlægestolen muligvis 4-5 timer vil man bare gerne til sit hotel/lejlighed. Så er det rart du bare lige at kunne gå 2 min så er du på dit hotel eller lejlighed. Flere tandklinikker/aktører tilbyder lejligheder lige op af tandklinikken. Transport er også individuelt hvad man finder mest komfortabelt. Jeg vil personligt hellere sidde 55 min i et fly end at sidde 11-12 timer i en minibus hver vej. Prisen for at flyve er også i bund og meget billigere end at tage en bus. Foreksempelt kan man flyve til Gdansk i Polen for under 100 dkk hver vej. Hvor en bus tur koster ca 1000 dkk. I dag flyver Wizz Air samt Ryan Air fra Både Billund, Tirstrup Aarhus samt Kastrup direkte til meget små penge.

Håber dette har givet et indblik og besvaret nogle spørgsmål ellers er du velkommen til at os. https://www.spartand.dk/kontakt-os/